Tölli: Kuntien tehtävät eivät kevene

Tölli: Kuntien tehtävät eivät kevene

Keskustan alue- ja kuntatyöryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Tapani Tölli hallitukselle:

Hallitus lupasi jo vuosi sitten keventää kuntien tehtäväkuormaa miljardilla eurolla.

Hallitus vaihtui, mutta meno ei muutu. Asiat junnaavat paikallaan. Kuntien tehtävien karsiminen on yhä keskeneräisessä vaiheessa.

Kuitenkin koko vaalikauden jatkunut kuntapalvelujen rahoitusleikkausten sekä kuntien tehtävälisäysten kierre jatkuu ensi vuonnakin. Tällä menolla kuntien tehtäväkuorman keventämishankkeesta on tulossa korkeintaan hölmöläisten peitonjatkamista – yhdestä päästä karsitaan ja toisesta lisätään.

Luvatun kuntien miljardikevennyksen uutena keinona hallitus on lisäämässä sosiaali- ja terveysministeriön ohjausvaltaa sote-palvelujen järjestämisessä. Niin ikään hallitus on rajoittamassa toimintamenojen kasvua asettamalla kustannuksille raamit.

Mitkään ohjauskeinot eivät kuitenkaan poista perusongelmaa: kunnilla on liikaa tehtäviä suhteessa rahoitukseen ja päätettyjen rahoitusleikkausten ohessa hallitus antaa uusia tehtäviä.

Kuntien tehtävien karsiminen on vaikeaa eikä se ole pelkästään mekaaninen toimenpide. Siinä joudutaan menemään hyvinvointiyhteiskunnan ytimeen.

Hallituksen tulisikin välittömästi käynnistää laajapohjainen keskustelu ja valmistelu hyvinvointipalveluista ja niiden sisällöstä. Millaisiin hyvinvointipalveluihin meillä on tulevaisuudessa varaa?