Tölli: Hallituksen kuntarakenneuudistus on kaatunut

Tölli: Hallituksen kuntarakenneuudistus on kaatunut

Opposition ja hallituksen yhteistyönä sovittu linjaus sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseksi tarkoittaa, että Kataisen hallituksen kuntauudistus on kaatunut. Sen piti olla hallituksen toimikauden ykkösasia.

Hallituksen ajamilta suurkunnilta ja kuntien pakkoliitoksilta on pudonnut pohja pois. Tämä oli päällimmäinen viesti myös juuri päättyneeltä kuntien lausuntokierrokselta.

Kuntaliitosten ja sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisen välinen yhteys on yksiselitteisesti poistettu. Tämän on julkisesti todennut myös esimerkiksi SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen.

Kolme vuotta, lukemattomia työtunteja ja valtavat määrät rahaa on käytetty yritykseen toteuttaa erityisesti Kokoomuksen tavoitetta suurkuntien Suomesta. Ihmettelen hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkusen kannanottoja, joiden mukaan kuntauudistus olisi pitkällä. Se ei ole edennyt yhtään mihinkään.

Kuntarakenneuudistuksen runnominen on vienyt aikaa ja voimavaroja kuntien palvelujen kehittämiseltä, joka on käytännössä pysähtynyt.

Puolueiden, asiantuntijoiden ja kuntien päättäjien on nyt syytä yhteistyössä paneutua siihen, mihin voimavarat olisi alun perinkin pitänyt suunnata: ihmisten palvelujen turvaamiseen koko Suomessa. Lääkärille on päästävä nopeammin ja ihmisten pompottelu hoitopaikasta toiseen on loputtava.

Keskustalle on tärkeää, että lähipalvelut sekä kuntalaisten ja kuntien vaikutusmahdollisuudet turvataan sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen jatkovalmistelussa.