Tölli: Risikko lupasi lisärahaa monentille, jonka hallitus jo päätti lakkauttaa

Tölli: Risikko lupasi lisärahaa monentille, jonka hallitus jo päätti lakkauttaa

Tölli kysyy Risikolta selvennystä budjettipuheisiin.

– Kuntaministeri Paula Risikko (kok) lupasi yrittävänsä saada lisärahoitusta momentille, jonka hallitus jo kevään kehysriihessä päätti lakkauttaa.

Keskustan kansanedustaja ja entinen kuntaministeri Tapani Tölli pyytää kirjallisessa kysymyksessä kuntaministeri Paula Risikolta (kok) selvennystä tämän viimeviikkoisiin budjettipuheisiin. Ministeri lupaili eduskuntakeskustelussa, että hän yrittää saada rahoitusta kuntien harkinnanvaraiseen valtionosuuskorotukseen.

Hallitus on kuitenkin jo viime kevään kehysriihessä päättänyt lakkauttaa koko harkinnanvaraisen rahoitusavustuksen. Lakkauttamisesta on jo esitys eduskunnassa ja lakiesitys on valmisteltu kuntaministerin johdolla.

Tölli tiedusteleekin kirjallisessa kysymyksessään, miten kuntien harkinnanvaraisiin on mahdollista nyt tai myöhemminkään osoittaa määrärahaa, kun hallitus on lakkauttamassa koko järjestelmän?

– Onko hallitus perumassa ehdotuksensa kuntien harkinnanvaraisen valtionosuuslisän lakkauttamisesta tai millä muulla tavalla kuntaministeri on aikeissa toteuttaa antamansa lupauksen, Tölli kyselee.

Hänen mielestään kuntien harkinnanvarainen avustus pitäisi säilyttää.

– Se on ollut toimiva väline erityisesti yllättäviin suuriin talousvaikeuksiin joutuneiden kuntien tilanteessa, toteaa Tölli, joka on itse toiminut sekä kunnanjohtajana että asiasta vastaavana ministerinä.

Kysymyksessään Tölli nostaa esiin myös luottamuksen. Hänen mukaansa olisi tärkeää palauttaa luottamus kuntien ja valtion välille. Luottamus on rapissut hallituksen pakonomaisesti ajaman kuntauudistuksen jälkimainingeissa. Töllin mielestä luottamusta palauttaisi se, että hallituksessa puheet ja teot vastaisivat toisiaan.