Kotitalousvähennys, keino harmaan talouden poistamiseksi

Kotitalousvähennys, keino harmaan talouden poistamiseksi

Aiheen kuvaus:
Harmaan talouden poistaminen on yhteinen haasteemme. Tämän epäkohdan hoitamisessa on kotitalousvähennys osoittautunut tehokkaaksi keinoksi. Kaikenlainen kontrollointi ja poliisitoiminta herättää ihmisissä halun etsiä uusia keinoja ja porsaanreikiä, mutta positiivinen ratkaisumalli saa pysyvän muutoksen aikaiseksi.

Taustatietoa:
Kotitalousvähennyksestä tuli pysyvä vähennysoikeus yksityishenkilön verotukseen vuonna 2001. Lyhyesti sanottuna kotitalousvähennystä saa kotona tai vapaa-ajan asunnolla tehdystä kunnostus- ja perusparannustyöstä, mikäli rakennus on hakijan, hänen vanhempiensa tai isovanhempiensa käytössä. Kotitalousvähennys on veronpalautusta niistä veroista, joita hakija on työsuoritusvuonna maksanut. Sen suuruus on enintään 45% työn osuudesta ja max 2400 €/henk./v.

Kotitalousvähennyksestä hyötyvät kaikki palkansaajat. Jo 15000 €/v ansaitsevat saavat vähennyksen täysimääräisenä. Kotitalousvähennys ohjaa ihmisiä valitsemaan tekijät, jotka hoitavat yhteiskunnalliset velvoitteensa. He hyötyvät siitä itse veronpalautuksen, takuunalaisen työsuorituksen ja lain suoman turvan kautta. Kotitalousvähennyksen hakemiseen on onnistuttu upottamaan valtavasti byrokratiaa. Ensin asiakas täyttää muutaman lomakkeen, joita sitten virkailija täydentää ja tekee tarvittavat korjaukset. Hän vähentää vielä omavastuuosuuden ja hoitaa aikanaan veronpalutukset asiakkaalle. Virkailija laskee lisäksi palautukselle tulevat korot ym.

Parannusehdotus:
Asian hoitamiseksi olisi syytä katsoa mallia Ruotsista. Siellä vähennyksen suuruus on 5400 € ja asian hoitaa urakoitsija. Hän laskuttaa työstään 50% suoraan verottajalta. Asiakas maksaa työstä vain omavastuuosuuden ja senkin suoraan urakoitsijalle. Byrokratia vähenee, kun asiakas asioi vain urakoitsijan kanssa. Hän kokee menettelyn niin helpoksi, halutuksi ja turvalliseksi, etteivät ”harmaat urakoitsijat” pärjää tässä kilpailussa. Näin pärjäävät verottaja, urakoitsija ja asiakas. Harmaatalous kuihtuu.

Vesa KaskiVesa Kaski
Sanerall Oy:n toimitusjohtaja


Kommentoi