Kolumni 20.3.2019: ”Kaikella on aikansa”

Kolumni 20.3.2019: ”Kaikella on aikansa”

Julkaistu Forum24:ssä

Kirjoitan tätä 19.3. illalla. Ympyrä sulkeutuu. Tasan 16 vuotta sitten 19.3.2003 vahvistettiin silloisten eduskuntavaalien tulos ja minusta tuli kansanedustaja. Tänään aamulla oli tämän vaalikauden viimeinen täysistunto. Jäljellä ovat vielä valtiopäivien päättäjäiset 10.4.2019.

Monivaiheinen, rikas, välillä raskas, mutta opettava ajanjakso on takana. Olen kiitollinen monista asioista, monista ihmisistä, monien ihmisten tuesta ja yhteydenpidosta. Joihinkin asioihin olen voinut vaikuttaa, mutta tämä työ ei tule koskaan valmiiksi. Monista edustajakollegoista on puoluekannasta riippumatta tullut ystäviä, joiden kanssa voi keskustella luottamuksellisesti ja rakentavasti, vaikka olisi joistakin asioista eri mieltä. Eduskunnassa ei kukaan saa yksinään yhtään mitään aikaan. Kaikki päätökset edellyttävät yhteistyötä ja riittävää luottamusta.

Julkinen mielikuva ja todellisuus poikkeavat usein eduskuntatyössä melkoisesti. Suurin osa työstä ei tapahdu julkisuudessa vaan valiokunnissa ja erilaisissa neuvotteluissa ja työryhmissä. Edustajien aikaansaannoksia mitataan mediassa usein puheenvuorojen ja aloitteiden määrällä. Ne eivät kuitenkaan kerro vaikuttamisesta tai mahdollisista aikaansaannoksista mitään. Uutisointi eduskunnasta on muuttunut turhan kohukeskeiseksi, jolloin mielikuvilla on faktoja suurempi rooli.

Työ eduskunnassa on yhteistyötä. Parlamentarismiin kuuluu se, että asioista voidaan olla eri mieltä, mutta se ei saa viedä kykyä päätöksentekoon. Jos ollaan eri mieltä, asiat ratkaistaan äänestämällä, ei jarruttamalla tai muilla epäasiallisilla keinoilla.

Keskustelukulttuuri politiikassa on viime vuosina huonontunut. Mielikuvat, tahallinen väärinymmärtäminen, lyhytjänteisyys ja piinnallisuus ovat näkyvissä. Se ei edistä vastuullista asioiden hoitamista. Olisi tärkeä, että tulevissa vaaleissa eduskuntaan valitaan vastuuntuntoisia, osaavia ja yhteistyökykyisiä ihmisiä päättämään yhteisistä asioista. Eduskunta on korkeimman vallan haltija. Päätösvalta ei saa liukua muualle, ei someen, ei twitteriin tai hetkellisiin mielenilmaisuihin.

Jään pois hyvällä ja seesteisellä mielellä. Kaikella on aikansa. Paljon jää omassa mielessä muisteltavaa. Eino Leino sanoo runossaan: …”pani päivät päälletyksin, niin tulevat kuin menevät, niin paremmat kuin pahemmat; päällimmäisiksi paremmat”. Näin ajattelen.

Tapani Tölli