Kolumni 18.5.2016: ”Onko kivijalka kunnossa?”

Kolumni 18.5.2016: ”Onko kivijalka kunnossa?”

Julkaistu Kalevassa 18.5.2016

Elämme talouden, politiikan, turvallisuuden, uudistusten ja arvojen murrosaikaa. Tämä heijastuu myös ihmisten käyttäytymiseen kärjistyneinä kannanottoina. Uutiset ovat usein negatiivisävyisiä ja ongelmiin painottuvia. Vähemmän uutisoidaan ongelmien ratkaisuista ja tulevaisuuden rakentamisesta.

Viime sunnuntaina kaatuneiden muistopäivänä, ajatuksiini tuli, minkälaisista vaikeuksista maamme nousi hyvinvointiyhteiskuntien kärkijoukkoon. Murros oli sodan jälkeen nykyistä kovempi, mutta usko parempaan tulevaisuuteen vahvempi. Saamme olla kiitollisia siitä, että sodan kokenut sukupolvi kasvatti lapset työn tekemiseen, vastuuseen ja paremman tulevaisuuden tavoittelemiseen. Jälleenrakentamisen aika talouskasvun näkökulmasta hakee vertaistaan.

Murrosvaiheessa suuri merkitys on sillä, että yhteiskunnan kivijalka-asiat ovat kunnossa ja kestävät. Niihin kuuluvat mm. kansanvaltainen päätöksentekojärjestelmämme, yhteinen vastuu, ihmisyys, oikeudenmukaisuus ja perusarvot. Niissä yhteiskunnissa, joissa kivijalka-asiat ovat murentuneet, myös hyvinvointi on romahtanut.

On tärkeää, että puolueilla on selkeä aate- ja arvopohja. Jos niiden määrittelemisessä keskeinen rooli on mainos- ja markkinointitoimistoilla, ollaan huteralla pohjalla.

Taloustilanteemme kuntoon saaminen edellyttää yhteisiä päätöksiä, toimia ja ponnistuksia. Tiukka ja itsekäs oman edun valvonta voi johtaa siihen, että ei kohta olekaan etua, mitä valvoa. Syyttelyllä ja populistisilla irtiotoilla ei saada hyvää aikaan. Juuri nyt tarvitaan kaikkien tuki siihen, että syntyy riittävän kattava yhteiskuntasopimus. Kovin uskottavaa ei ole esimerkiksi opposition kova talouskritiikki, jos oman vastuukauden jäljiltä tuli satatuhatta uutta työtöntä.

Meneillään olevat suuret uudistukset ovat välttämättömiä hyvinvointiyhteiskunnan turvaamiseksi. Uudistusten sisältöihin on syytä kaikkien paneutua. Silloin asioihin voi esittää vaihtoehtoja. Pelkällä vastustamisella ei saada mitään aikaan.

Uudistuksia tehtäessä on aina pidettävä selkeänä mielessä kivijalka-asiat. Uudistuksia ei tule tehdä murentaen kivijalkaa vaan ne tulee rakentaa kestävälle perustalle.

Keskeisessä roolissa uudistuksissa on byrokratian purkaminen ja turhien normien vähentäminen. Normien purkamisen varjolla ei kuitenkaan voi tehdä mitä tahansa. Tällainen asia on esimerkiksi kaavailut eräiden alkoholituotteiden myynnin laajentamisella ruokakauppoihin. Olin viime maanantaina sisäisen turvallisuuden seminaarissa. Siellä tuli jälleen esille, että yksi sisäisen turvallisuuden pahimpia käytännön ongelmia on viina ja sen tuomat ongelmat. Tätä ongelmaa ei tule lisätä tarjontaa lisäämällä.

Tapani Tölli


Kommentoi